Vedeli ste, že je rozdiel medzi pomalou a udržateľnou módou?

vyrobené na slovensku, pomalá móda

Móda je omnoho viac než len o oblečení, ktoré nosíme. Je to spôsob sebavyjadrenia a často aj zrkadlo nášho postavenia v spoločnosti. Avšak móda má aj svoju temnú stránku, ktorú tvoria pre dnešný svet neudržateľné praktiky v priemysle, ktorý je často založený na rýchlych cykloch (4 ročné obdobia), lacných výrobkoch a nevhodných pracovných podmienkach. A práve v tejto súvislosti vznikli dva kľúčové smery: POMALÁ MÓDA (alebo Slow Fashion) a UDRŽATEĽNÁ MÓDA (alebo sustainable fashion). Oba tieto trendy sa zameriavajú na zmeny v móde, aby bola priateľskejšia k planéte a ľuďom, ale robia to rôznymi spôsobmi.

Hnutie Slow Fashion

Pomalá móda je viac než len móda. Je to životný štýl a filozofia, ktorá kladie dôraz na kvalitu nad kvantitou. Ide o vytváranie šatníka, ktorý sa vyvíja postupne, kde každý kúsok má svoje miesto a hodnotu. Stavia na kvalite, trvácnosti a výnimočnosti oblečenia. Táto filozofia podporuje investovanie do kúskov, ktoré vydržia dlhšie, sú univerzálne a ľahko kombinovateľné s inými kusmi Vášho šatníka. Namiesto módnych trendov kladie pomalá móda dôraz na osobný štýl a vlastné preferencie.

Hlavné charakteristiky Slow Fashion:

Kvalita nad kvantitou: Slow Fashion sa snaží o minimalizovanie množstva oblečenia, ktoré ľudia vlastnia, a podporuje investovanie do kvalitných trvácnych kusov.

Lokálna výroba: Podporuje miestnych výrobcov a remeselníkov, čím prispieva k rozvoju miestnych ekonomík a znižuje uhlíkovú stopu spojenú s prepravou tovaru.

Transparentná výroba: Slow Fashion uprednostňuje transparentnosť výroby a informácie o výrobných podmienkach.

Trvanlivosť a dlhodobosť oblečenia: Slow Fashion sa sústreďuje na oblečenie, ktoré zostane v šatníku na dlhšie obdobie. Vyberá kúsky, ktoré sú nadčasové a odolávajú trendom rýchlej módy.

Ochota investovať do kvalitných kúskov: Miesto rýchleho nakupovania sa Slow Fashion zameriava na premyslené nákupy. Ľudia, ktorí si vedome vyberajú pomalú módu, investujú do oblečenia, ktoré má pre nich hodnotu.

pomalá móda, handmade oblečenie

"Áno, stále tá udržateľnosť" ALE...

Tento trend ide o krok ďalej a zohľadňuje širšie aspekty udržateľnosti. Okrem kvality a výnimočnosti sa zameriava na environmentálnu udržateľnosť, etickú výrobu a sociálnu zodpovednosť. Je to holistický prístup k módnemu priemyslu, ktorý sa snaží zmeniť celý systém od základov a zameriava sa na celkovú udržateľnosť procesu. Udržateľná móda je o vytváraní oblečenia takým spôsobom, aby minimalizovala negatívny vplyv na životné prostredie a podporila spravodlivé podmienky v celom reťazci výroby.

Hlavné charakteristiky udržateľnej módy:

Etická výroba a spravodlivé pracovné podmienky: Udržateľná móda kladie veľký dôraz na etické normy v celom reťazci výroby. Od zberu surovín až po výrobu a distribúciu, všetky kroky sú sledované s cieľom zabezpečiť spravodlivé pracovné podmienky a spravodlivú odmenu za prácu.

Ekologické materiály a výrobné procesy: Pri výrobe udržateľného oblečenia sa preferujú ekologické materiály, ktoré majú menší negatívny dopad na životné prostredie. Výrobné procesy sú navrhnuté tak, aby minimalizovali emisie a odpad.

Recyklácia: Staré odevy a textílie sa môžu recyklovať na nové textílie alebo iné produkty, príkladom čoho je recyklovaná rifľovina alebo shoftshell vyrobený z recyklovaných PET fliaš.

Spoločenská zodpovednosť: Udržateľná Móda sa zameriava na sociálne problémy spojené s priemyslom, vrátane problémov súvisiacich s obeťami zneužívania, rasizmu a nerovnosťou.

Nulový odpad: Mnohé udržateľné značky sa snažia minimalizovať odpad počas výrobného procesu napríklad opätovným použitím zvyškov látok z ktorých tvoria gumičky, čiapky alebo iné produkty.

Kvalitný materiál jepriedušný, certifikovaný, antialergický, udržateľný

kvalitné materiály

Ako môžete prispieť vy?

Ako spotrebiteľ máte významný vplyv na smerovanie módy k udržateľnosti. Každý nákup dobre premyslite a preferujte lokálne značky, ktoré kladú dôraz na ekologické a etické aspekty výroby. Skúmajte materiály, ktoré sa používajú a hľadajte certifikáty udržateľnosti.

Je dôležité si uvedomiť, že niektoré značky môžu mať kampane, ktoré zdôrazňujú udržateľnosť, ale nie vždy sú ich postupy v súlade s týmto tvrdením. Preto je dobré byť obozretným a dôkladnejšie skúmať čo si kupujete. Značky, ktoré skutočne kladú dôraz na udržateľnosť sa často vyznačujú otvorenosťou voči verejnosti, zdieľajúc informácie o použitých materiáloch a výrobných podmienkach.

Ako rozpoznať skutočne udržateľnú značku:

Skutočne udržateľné značky majú záujem byť transparentnými. Poskytujú verejnosti informácie o svojich výrobných postupoch či certifikáty k používaným materiálom. Niektoré zverejňujú svoju uhlíkovú stopu.

Udržateľné značky venujú pozornosť pracovným podmienkam a etickým postupom vo svojich výrobných závodoch a zverejňujú akým spôsobom to dosahujú.

Značky zamerané na udržateľnosť preferujú ekologické a recyklovateľné materiály, ktoré majú menší environmentálny dopad.

vyrobené na Slovensku, pomalá móda

Smerovanie k MÓDE BUDÚCNOSTI

Slow Fashion a Udržateľná móda predstavujú dva kľúčové smery, ktoré nám ukazujú cestu k udržateľnej budúcnosti. Móda môže byť krásna, bez toho aby natoľko škodila našej planéte či ľuďom, ktorí ju vytvárajú. Slow Fashion a Udržateľná móda nám ukazujú cestu, ako to dosiahnuť. Je našou spoločenskou zodpovednosťou podporiť tieto iniciatívy a vytvoriť módu, ktorá je nielen štýlová, ale aj ohľaduplná k životnému prostrediu a ľuďom.

My v Ladíme sme prívrženci pomalej módy a vieme, že udržateľnosť nie je len trendom, ale základným pilierom našej filozofie. Preto sme sa zaviazali vytvárať oblečenie, ktoré nie je len štýlové, ale aj ohľaduplné k životnému prostrediu a ľuďom. V každom kúsku oblečenia sa snažíme spojiť prvotriednu kvalitu a udržateľné materiály s etickou výrobou. V tomto spoločnom úsilí vytvárame MÓDU BUDÚCNOSTI, ktorá je trvalo udržateľná a prirodzene harmonizuje s každým jednotlivcom.

.

Nechaj odpoveď