Kapsulový šatník – záhadný svet šatníka

ladíme kapsulový šatník, kapsula, capsule wardrobe

Záhadný svet šatníka – tá nekonečná skrinka plná nádeje, ale často aj frustrácie. Stojíte pred skriňou, v ktorej sa týči obrovský chaos, a kdesi uprostred toho všetkého hľadáte zmysel, význam. Mali by ste mať nádherný šatník plný jedinečných kúskov, no v skutočnosti sa v ňom strácate a často neviete, čo si vybrať. A tak sa začína nekonečný kolotoč neúspešného vyhľadávania a sklamaní.

Moja cesta ku kapsulovému šatníku

Som Mia, a môj život zahŕňa svet módy a dizajnu udržateľného oblečenia. Znie to ako paradox, ale áno, aj ja som kedysi stála pred tou istou dilemou. Moja práca v módnej branži však nebola zárukou toho, že môj šatník bude bezchybný. Často som sa ocitla v situácii, kedy som mala na sebe len zopár obľúbených kúskov a ostatné šaty len tak viseli, bez účelu a bez významu.

 

A tak som sa jedného dňa rozhodla zmeniť všetko. Rozlúčila som sa s chaosom a začala som nový, oslobodzujúci proces. Rozhodla som sa vytvoriť si kapsulový šatník, ktorý bude nielen funkčný, ale aj štýlový a udržateľný. A práve túto cestu by som vám rada priblížila.

Ako prebiehala moja zmena

Možno aj vy cítite tú istú frustráciu z vášho šatníka. Možno aj vy túžite po zmene. Tak prečo sa nepridať k tomuto oslobodzujúcemu procesu?

S odhodlaním v srdci a prázdnymi krabicami v rukách som sa pustila do jarného upratovania šatníka. Bola to práca, ktorá si vyžadovala svoju dávku úsilia, ale zároveň to bol aj oslobodzujúci proces. Každý kúsok oblečenia som vzala do rúk a položila si tri jednoduché, no dôležité otázky:

  1. Nosila som toto oblečenie v priebehu minulého roka?
  2. Cítim sa v tomto oblečení stále sebavedomo a pohodlne?
  3. Hodí sa toto oblečenie k môjmu štýlu?

Ak som na niektorú z týchto otázok odpovedala “nie”, oblečenie putovalo do krabice. Niektoré kúsky som darovala kamarátkam, iné som venovala na charitu alebo upcyklovala.

Tento proces triedenia mi otvoril oči. Uvedomila som si, koľko oblečenia som si kúpila impulzívne, bez zváženia. Zároveň som si uvedomila, aké dôležité je cítiť sa v oblečení sebavedomo a pohodlne.

Keď som sa zbavila všetkého nepotrebného oblečenia, v šatníku mi ostalo len pár kúskov. Boli to moje najobľúbenejšie kúsky, ktoré som nosila dookola. A v tom momente som si uvedomila, že môj nový šatník spĺňa všetky atribúty kapsuly!

Minimalizujte a vyberte kvalitu

kapulovy satnik, zmen doplnky

Stojí na niekoľkých základných princípoch, medzi ktoré patrí kvalita, minimalizmus, nadčasovosť a kombinovateľnosť. Podľa mňa je hlavným cieľom kapsulového šatníka zredukovať množstvo oblečenia a zjednodušiť výber outfitov. Takto zostavený šatník ti v podstate umožňuje vytvárať stále nové outfity s pomerne malým množstvom oblečenia a obuvi. Nie je to o tom, že tam potrebujete mať béžový trenčkot alebo bielu košeľu, keď to vôbec nie ste vy!

Vytvorila som si preto vlastný koncept kapsulového šatníka, ktorý pozostáva z malého počtu kvalitných a nadčasových kúskov. Snažím sa, aby boli kúsky jednofarebné, ľahko kombinovateľné. Mám v ňom zopár topov, ktoré sa dajú jednoducho obmieňať a sú bez nápisov, nažehľovačiek, bez flitrov, zipsov a podobne. 

Základom spodnej časti sú u mňa rifle – najlepšie sú rifle z recyklovaných materiálov, pretože ich výroba je oveľa udržateľnejšia a ich jednoliata farba nikdy nevyjde z módy. Pre mňa osobne je veľmi dôležitá kvalita materiálov. Nakoľko je v šatníku menší počet kusov oblečenia, zákonite sa bude častejšie nosiť a prať. Vyberám si hlavne organickú bavlnu, ktorá ak je certifikovaná, tak sa nespiera, nežmolkuje sa, je farebne stála, dýcha a hlavne neobsahuje škodliviny, ktoré sa pri nosení vstrebávajú do pokožky a viem, že bude dobre vyzerať roky. Farby si vyberám podľa toho, čo mi pristane k pleti a čo je príjemné pre moju osobnosť, nie čo je práve v móde a ani to čo hovoria poučky (tlmené a neutrálne farby). Som proste sama sebou!

Osobné kapsuly: Štýlové a praktické riešenie pre váš šatník

pracovna kapsula ladime

Kapsulový šatník je skvelý koncept, ale ako som zistila, nie je ideálne mať len jednu kapsulu pre všetky aktivity. Sako si na beh neoblečieš, to je jasné. A tak som sa pustila do budovania viacerých kapsúl, ktoré sa dajú ľahko kombinovať.

športová kapsula, ladíme kapsulový šatník

Vytvorila som si pracovnú kapsulu pozostávajúcu z elegantnejších kúskov, športovú kapsula s funkčnými vecami, ktoré sa ale dajú využiť v zime aj ako vrchná vrstva. A nakoniec som si vytvorila voľnočasovú kapsulu, ktorá ma rozmaznáva svojou jemnosťou a samozrejme kapsule som doplnila vhodnými doplnkami, obuvou a šperkami. Týmto spôsobom mám oblečenie na každú príležitosť a zároveň sa nemusím obávať, že by som sa opakovala. Kapsuly sa dajú ľahko kombinovať aj medzi sebou a tak si môžem vytvoriť rôzne outfity aj s malým počtom kúskov.

ľanové šaty s pásikmi, pásiky, ľan, dámske šaty

Ak si neviete predstaviť šatník bez vzorov, môžete do každej kapsuly pridať jeden-dva kúsky so vzorom. Aj tu sa snažte o nadčasový výber, napríklad pásikavý vzor nikdy nevyjde z módy. Pri budovaní kapsúl je dôležité premyslieť si, čo by ste v šatníku chceli mať a ako by ste to vedeli kombinovať s tým, čo už máte. Nebojte sa experimentovať a nájdite si kombinácie, v ktorých sa cítite sebavedomo a pohodlne.

Je to úžasný pocit, konečne mať šatník plný oblečenia, ktoré milujem a v ktorom sa cítim sebavedomo. Tiež mi to ušetrilo kopu času a už netrávim hodiny hľadaním outfitu. Okrem iného som aj ušetrila peniaze, pretože si kupujem menej oblečenia a investujem do kvalitných kúskov. V neposlednom rade sa cítim oveľa zodpovednejšie k životnému prostrediu.

Niekedy aj málo môže byť veľa

Som presvedčená, že kapsulový šatník je skvelý spôsob, ako si zjednodušiť život a zároveň vyzerať štýlovo a moderne. Ak aj vy túžite po zjednodušení a udržateľnom šatníku, skúste si vytvoriť kapsulový šatník podľa seba. Je to skvelý spôsob, ako si uľahčiť život a zároveň sa cítiť skvele v oblečení, ktoré nosíte. Už teraz som si istá, že radosť z obliekania, ktorú cítim, mi vydrží ešte veľmi dlho.

.

Nechaj odpoveď